AROMATERAPİ

AROMATERAPİ NEDİR…AromaTherapy-lavendar1.jpg

Aroma= Koku, Terapi= Tedavi anlamına gelir. Koku tedavisidir. Ancak bununla sınırlı değildir. Aromaterapi esansiyel yağların kullanımıyla yapılan bir iyileştirme durumudur. Esansiyel ise; Latince kökenli bir kelime olup İngilizce ve Fransızca’ da bir şeyin asıl kısmı, özü, anlamına gelir.  Bitkilerin özlerini ve vitamin ve hormonlar gibi hayati değerlerini taşır. 

‘Bitkinin ruhu’ olarak adlandırılır ve. ilk defa Fransız kimyacı Rene-Mourice Gattefosse uçucu yağlardan bahsetmiştir.

Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi, Mısırlı’lar tarafından mumya yapımında kullanılmıştır. O dönemde, eski Çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğu devrinde aromaterapi banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı buldu. Eski Romalılar aromaterapi yağlarını eski Arap ve Hint medeniyetlerinden getirtiyorlardı.

Uçucu yağlarla aromaterapi, masaj, kompre, buğu, banyo bulunanulan yerin kokulandırılması ile uygulanır. Bitkileri farklı yerlerinden elde edilir. Kabuk, kök, çiçek, yaprak, meyve tohum gibi… Uçucu yağlar dahilen (Ağız yoluyla) kullanılmazlar. Masaj yapılırken sabit yağ ile seyreltilirler. Hepatit, epilepsi, kanser, parkinson, alerji, astım gibi hastalıkları olanlar doktora danışmadan bu yağları kullanamazlar. 30 aydan küçük çocuklarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aromatik yağlar çok kuvvetlidirler. Örneğin; bir ton gül yaprağından sadece 250 gram gülyağı elde edilir.

Esansiyel yağın kalitesi yetiştiği bölge, uygulanan tarım işlemi, elde edildiği yerlere bağlı olarak değişir. Kuru bitkiye oranla 75-100 kat kuvvetli olduğu için kaliteli sabit yağlarla (kayısı çekirdeği, badem yağı, kuşburnu, jojoba, hint yağı) seyreltilerek kullanılır.

Aromaterpanin etkileri: Antimikrobiyal etki: Yağlar içeriklerindeki etken maddelerden dolayı bakteri, virüs ve mantarlara karşı çok güçlü etkiye sahiptir. Dermatolojik etki: Genellikle bir sabit yağ ile birlikte cilde uygulandıklarında, cildi iyileştirici, onarıcı, besleyici, gençleştirici ve nemlendirici etki gösterirler. Ayrıca akne, egzama, kaşıntı, cilt kuruluğu, döküntü, mantar gibi cilt sorunlarında çok etkilidirler. Psikolojik etki: Esansiyel yağlar,

Esansiyel yağlar nasıl elde edilir?

Bu yağlar kokulu bitkilerden elde edilir. Aromatik bileşimler bitkinin çiçek, kabuk, kök, tohum ve meyvelerinden oluşur. Esansiyel yağların çıkarılması için değişik metodlar kullanılır: !- Buhar distilasyonu yöntemi ile esansiyel yağ ya da hidrolat (çiçek auyu) elde edilerek 2- Mekanik soğuk pres yöntemiyle esansiyel yağ (turunçgille)r elde edilerek.

Esansiyel yağları saklama koşulları:

Uçucu yağların saklama koşullarında üç önemli faktör rol oynar: 1- Isı: 8-25 derecede saklanmalıdır. 2- Işık: Karanlık bir yerde ve koyu renkli opak bir şişede saklanması. 3- Havadaki oksijen: Şişe son derece dikkatle kapatılmalıdır. Saklama koşullarına dikkat edildiği takdirde esansiyel yağların ömrü 2-5 yıldır.

Kullanımı ile ilgili pratik bilgiler:

Esansiyel yağlar tek başlarına nadiren uygulanır. Çünkü cildi tahriş edici etkiye sahip olabilirler. Bu nedenle kullanmadan önce seyreltilmektedirler. Kullanım metodları:

Cilt: Tatlı badem, fındık yağı gibi sabit yağlarla seyreltilerek veya kozmetik amaçlı bir kremin içine katılması ideal kullanım şeklidir.

Banyo: Banyo için kullanılan uygun bir baz (sabit) yağına veya banyo köpüğüne eklenebilir. Bu miktar yetişkinler için 10-20 damla, çocuklar için ise 5 damladır.

Hava yoluyla: Esansiyel yağlar saf haliyle kullanılabilir. Ancak bazı yağlar mukoz tabakasını etkilediği için uygun olmayabilir.

Buhar banyosu: Sıcak suyun içine konulan esansiyel yağlar kokuyu içine çekme yoluyla kullanılabilir.

Piyasadaki sahte yağlar nasıl anlaşılır?

Esansiyel yağların verimliliği değişkendir. Örneğin, 100 gram esansiyel yağ çıkarmak için;  1 ton Melisa, 400 kg. Gül, 15 kg. Lavanta, 3-10 kg. Okaliptus yaprağı gerekmektedir. Bu oranlar bazı esansiyel yağların neden pahalı ve özel ambalajlama gerektirdiğini açıklar. Piyasada satılan ucuz yağların içine zeytinyağı, ayçiçek yağı ve badem yağı gibi eklemeler yapılmaktadır. Ancak, bu ucuz yağların sağlığımıza ve enerjimize katkıları düşüktür.

Kullanım kuralları (Önemli bilgi):

Bazı esansiyel yağları kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Ve bu hususlar her bir yağ çeşidi için geçerlidir:

– Esansiyel yağlar harici kullanım için uygundur ve sabit bir yağ veya banyonun içinde seyreltilmelidir.

– Oldukça aktif maddelere sahiptirler ve kullanım metodu, önerilen dozlar ve öneriler dikkate alınmalıdır. Ağız yoluyla alımlarda mutlaka doktora danışılmalıdır.

– Asla damar yoluyla alınmamalıdır.

– Çocukların erişemediği yerlerde muhafaza edilir.

– Göze veya cilt gibi hassas yerlerde esansiyel yağ sabit bir yağla seyreltilmelidir.

– Alerjik durumu olanlarda kullanım öncesi kol bileklerinde ufak bir deneme yapılmalıdır.

– Yutulması durumunda az miktar içilebilen sabit yağ alınmalı ve derhal doktora gidilmelidir.

– Hamilelerde ve 30 ay altı bebeklerde doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

– Gözlerde, burunda, kulakta, anal ve vajinal bölgelerde kullanılmaz.

– Yüksek kalitede ve iyi etiketlenmiş ürünleri tercih etmelisiniz.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s